Podtatranskí vreckári sa pred Vianocami činia, za jediný deň okradli osem ľudí

30.11.2005 Poprad

Poprad 30. novembra (TASR) - Osem vreckových krádeží za jediný deň zaznamenali v utorok v policajnom obvode Poprad. Zvýšená aktivita vreckárov súvisí s obdob...
Poprad 30. novembra (TASR) - Osem vreckových krádeží za jediný deň zaznamenali v utorok v policajnom obvode Poprad. Zvýšená aktivita vreckárov súvisí s obdobím predvianočných nákupov.

O peňaženky prichádzajú občania zväčša v obchodných centrách. Kabelky či tašky položia do nákupného košíka, sústredia sa na výber tovaru, čím dávajú šancu páchateľom. \"Stačí chvíľka nepozornosti, \" zdôraznil Pavol Paračka z Okresného riaditeľstva PZ v Poprade. Predchádzať vreckovým krádežiam odporúča zvýšenou opatrnosťou pri nákupoch a na miestach, kde sa pohybuje veľa ľudí.
Odporúča nenosiť tašky s peniazmi na chrbe, nespúšťať z očí batožinu, stratu či krádež kreditnej karty okamžite hlásiť bankovej inštitúcii. Okrem peňazí sa môžu vreckári zmocniť aj dokladov, kľúčov od bytu či auta. Prípad treba ohlásiť polícii bez meškania, aby ich páchatelia nemohli zneužiť.
Paračka pripomenul, že vianočnú atmosféru zneužívajú nielen vreckári, ale aj rôzni podvodníci, ktorí sa orientujú najmä na starších občanov. Bezhraničná dôvera nie je namieste. Podvodníci sa predstavujú ako podomoví predajcovia alebo pracovníci rôznych inštitúcií. Prichádzajú aj s legendou, že sa im pokazilo auto, mali autonehodu a nutne potrebujú hotovosť. Ako protihodnotu ponúkajú \"cenné\" veci prípadne valuty.
Polícia odporúča starším a osamelo žijúcim ľuďom nevpúšťať do bytu neznáme osoby. V prípade, ak majiteľ bytu očakáva opravára alebo remeselníka, mal by požiadať priateľa alebo známeho, aby mu robil spoločnosť.
 

Vyberte región

mark